.
Rogier Maaskant werd al op jonge leeftijd ingewijd in de fotografie: op zijn 7e of 8ste kreeg hij van zijn vader een Instamatic camera in zijn handen gedrukt. Toch had hij in eerste instantie niet gepland fotograaf te worden. Op zijn 18e zag hij zichzelf nog carrière maken als architect maar toen hij vervolgens door allerlei misverstanden ontslagen bleek te zijn van zijn stageplaats gooide hij het roer om. Hij studeerde fotografie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag en werkt tot op de dag van vandaag als zelfstandig fotograaf.
Het werk van Rogier houdt ons een spiegel voor en toont het theater van de straat zoals het iedere dag om ons heen plaatsvindt. Het toont ons dat het loont goed om je heen te kijken en open te staan voor de wereld om ons heen. Doe een stap terug, scherp je blik en zie de wereld.
Wat vind je leuk aan fotografie?
“Het plezier! En de magie van fotografie. Iedere keer is het weer een klein wonder hoe een foto de werkelijkheid bijna nog gedetailleerder toont dan dat je zelf in de vluchtigheid van de tijd kan waarnemen. Het vertoont ook gelijkenis met een toneelstuk: het ‘verhaal van het leven’ wordt verdicht en vervolgens uitvergroot. Iedereen haalt er uit waar hij zich in gespiegeld ziet.”
Welke fotografen bewonder je het meest?
“Op dit moment is er niet zozeer een fotograaf die ik in het bijzonder zou willen noemen. In mijn academietijd keek ik wel met bewondering naar een heel scala aan fotografen: van Sophie Calle en Breitner tot De Keyzer, Van der Elsken, Salgado, Reims, Cartier-Bresson, Sternfield, Gursky, Winogrand, Friedlander en Parr (met name zijn boek Bad Weather, naar mijn mening nog steeds het beste boek dat hij ooit gemaakt heeft).”
Heeft je werk een centraal thema?
“Hmmm… Ik heb daar lang over nagedacht. Misschien is het wel hetzelfde plezier dat ik al eerder noemde, als belangrijk onderdeel. En ook een manier om verbinding te maken met de wereld en de mensen om mij heen. Daarnaast kan ik het nooit laten foto’s van mensen te maken die in bepaald opzicht alleen zijn. Ik denk dat ik daarin ook wel iets van mijzelf zie.”
Wat zou je nog willen bereiken met de fotografie?
“Wat ik miste was een platform waar je voor een schappelijk bedrag een foto kan aanschaffen. De meeste verkoop van fotografie gaat nu via galleries. Daar wordt nog altijd kunstmatige schaarste gecreeerd door foto’s in oplage te verkopen. Terwijl foto’s natuurlijk bij uitstek reproduceerbaar zijn. Vandaar dat ik OneTwentyFive.nl heb opgezet: slechts € 125,- voor een professionele 50×70 print met dezelfde kwaliteit & authenticiteit als wat men veelal onder ‘kunst’-fotografie verstaat. Voor een grotere groep liefhebbers bereikbaar.”
Dit interview is voor een deel vertaald uit het Engels en in zijn geheel terug te vinden op de website van Saatchi Online.
Meer werk van Rogier is te vinden op zijn website: http://rogiermaaskant.com/